Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jaka zupa na wielkanocne śniadanie?

Ostra zupa chrzanowa, klasyczny żurek, ziołowa zupa krem

Uroczyste śniadanie wielkanocne na ogół kojarzy nam się z kolorowymi pisankami, babką drożdżową i domowym chlebem. Tymczasem zgodnie z tradycją związaną z Wielkanocą, na świątecznym stole powinny pojawić się także zupy. Najczęściej podaje się klasyczny żurek z wędzonką i grzybami, ale w wielu domach specjalnie z tej okazji serwuje się też ostrą zupę chrzanową lub wiosenną ziołową zupę-krem.

Jedną z prostszych i szybszych w przygotowaniu zup wielkanocnych jest ostra zupa chrzanowa. Potrawa ta idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, a do jej przyrządzenia będziemy potrzebować: jeden litr wody, dwie średniej wielkości pietruszki, trzy ziemniaki, dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, śmietanę, jajka ugotowane na twardo, sześć łyżek startego chrzanu, kawałek pora, sól oraz pieprz.

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy wszystkie warzywa i przyprawy. Jarzyny gotujemy do miękkości, a kiedy będą już odpowiednio miękkie wówczas zupę doprawiamy śmietaną, chrzanem, solą oraz pieprzem. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki, wykładamy na talerze. Ostra zupa chrzanowa wyśmienicie będzie smakować również z dodatkiem świeżego pieczywa.

W wielu domach w wielkanocny poranek pojawia się także klasyczny żurek, który możemy podać z chrzanem, jajkiem lub z ziemniakami. Do przyrządzenia tej zupy będziemy potrzebować jedną dużą marchewkę, pięćdziesiąt dekagramów białej kiełbasy, olej, pół litra żuru, liście laurowe, ziele angielskie, trzy łyżki chrzanu, majeranek, śmietanę, sól oraz pieprz.

Marchewkę obieramy, kroimy i razem z kiełbasą podsmażamy na oleju. Składniki następnie przekładamy do garnka i zalewamy żurem. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Żółtka rozcieramy z łyżką wody i chrzanu, dodajemy do zupy razem z majerankiem, solą i pieprzem. Klasyczny żurek najlepiej podawać na gorąco z dodatkiem jajek. Można go też doprawić roztartym czosnkiem i kminkiem.

Na naszym wielkanocnym stole może się ponadto pojawić wiosenna ziołowa zupa krem, która będzie stanowić znakomitą alternatywę dla zupy chrzanowej czy dla klasycznego żurku. Taką zupę przygotujemy z: cebuli, trzech ząbków czosnku, jednego litra bulionu drobiowego, pięciu łyżek masła, trzech łyżek mąki ziemniaczanej, kolendry, pietruszki, koperku, trzech jajek ugotowanych na twardo, soli i pieprzu.

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Warzywa dusimy na maśle, dodajemy bulion. Do zupy wkładamy zioła i gotujemy przez kilka minut, po czym płyn należy zmiksować na gładki krem o jednolitej konsystencji. Część bulionu łączymy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do zupy. Ziołowa zupa krem wymaga dość dobrego przyprawienia, więc warto ją doprawić solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.