Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Aromatyczne mięsiwa na Wielkanoc

Mięsny pasztet i wielkanocny schab w ziołach

Wielkanocne śniadanie jest wyjątkowym posiłkiem i z całą pewnością wymaga odpowiedniej oprawy. Na stole obok pysznych wiosennych galaretek mogą pojawić się także inne przysmaki, takie jak chociażby mięsny pasztety czy schab w ziołach faszerowany jajkiem. Każda potrawa powinna zostać oczywiście podana w pięknej oprawie, jak na święta Wielkanocne przystało.

Pasztety są dość popularnymi wielkanocnymi posiłkami, a ich przyrządzanie na ogół nie jest specjalnie trudne. Jednym z takich smakołyków może być pasztet drobiowy, który przygotujemy z: jednego kurczaka, włoszczyzny, liści laurowych, soli, pieprzu, kilkunastu suszonych grzybów, dziesięciu dekagramów słoniny, dwudziestu dekagramów pieczarek, dwóch ząbków czosnku, dwóch cebuli, dwóch jajek oraz ze startej gałki muszkatołowej.

Z kurczaka, włoszczyzny i przypraw należy ugotować rosół. Grzyby dobrze jest wymoczyć przez noc i ugotować, a następnie odcedzić i posiekać. Słoninę tniemy w kostkę, wytapiamy. Dodajemy poszatkowane pieczarki i grzyby z zalewą, razem dusimy. Mięso z kurczaka mielimy, mieszamy ze startą cebulą i słoniną z grzybami.

Dolewamy szklankę rosołu, zagotowujemy i studzimy. Dodajemy żółtka, przepuszczony przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a następnie łączymy z pianą z białek. Wielkanocny pasztet drobiowy przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy, pieczemy przez około jedną godzinę w temperaturze sto osiemdziesiąt stopni Celsjusza.

Smakowitą potrawą, idealną na świąteczny stół, może być także wielkanocny schab w ziołach. Przygotujemy go z jednego kilograma schabu bez kości, majeranku, soli, pieprzu, sześciu ząbków czosnku, białka, świeżo startej gałki muszkatołowej, połowy szklanki zielonego groszku, dwóch jajek ugotowanych na twardo, cebuli, pięciu łyżek masła oraz dwóch łyżek oleju.

Mięso należy umyć, osuszyć, nożem rozciąć na płat i rozbić drewnianym tłuczkiem. Schab następnie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i posiekanymi ząbkami czosnku.  Całość zawijamy w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc, wówczas mięso przejdzie aromatem ziół).

Białko ubijamy na sztywną pianę z gałką muszkatołową, łączymy z odcedzonym groszkiem i z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku. Jajka obieramy, cebulę również. Na jednej połowie płata mięsa układamy lekko ugnieciony widelcem groszek, następnie jajka i przykładamy drugim płatem, mocno związując kuchenną nicią. Do formy wlewamy rozpuszczone masło i olej, układamy mięso i polewamy je resztą tłuszczu.

Wielkanocny schab w ziołach można z wierzchu dodatkowo posypać czosnkiem i cebulą. Potrawę należy piec w piekarniku przez około dwie godziny w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Co jakiś czas danie można polać sosem spod pieczeni.