Zgodnie z tradycją pierwszym dniem świąt wielkanocnych jest Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego. Wielkanoc rozpoczyna się jednak już w sobotę, po zachodzie słońca. Dlatego w niektórych domach organizowana jest kolacja po mszy w sobotę, jednak znacznie bardziej rozpowszechnione jest spożywanie śniadania w wielkanocny niedzielny poranek.
Niezależnie od tego, czy zasiądziemy do stołu w sobotę czy w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego, musimy postarać się o odpowiednie podanie produktów z koszyczka. Najczęściej serwuje się je na półmiskach oraz talerzach, ustawiając w takich miejscach, by każdy miał łatwy dostęp do poświęconych w Wielką Sobotę pokarmów.
Niedziela Wielkanocna stanowi ostatni dzień Triduum Paschalnego, jednak trzeba wiedzieć, że Wielkanoc rozpoczyna się tak naprawdę już w sobotę, wraz z momentem liturgii światła. Na zewnątrz kościołów kapłani święcą wówczas ogień, od którego następnie zapalany jest Paschał – świeca, która symbolizuje Zmartwychwstałego Chrystusa.
Do wielkanocnego posiłku najczęściej zasiada się po uroczystej mszy-rezurekcji, jednak trzeba zaznaczyć, że zgodnie z polską tradycją do XVIII wieku msze rezurekcyjne odbywały się o północy. Jednak później znacznie bardziej popularne stało się sprawowanie tych mszy o poranku, po których też następnie w domach zasiadano do wielkanocnego śniadania. Rezurekcję zapowiada uroczyste bicie dzwonów, które ma obwieszczać, że Chrystus zmartwychwstał. Tylko w niektórych parafiach rezurekcja odbywa się po liturgii światła.
Zgodnie z polskim zwyczajem, do uroczystego śniadania wielkanocnego zasiada się więc po porannej rezurekcji. Śniadanie rozpoczyna się złożeniem sobie życzeń oraz podzieleniem się jajkiem. Na stołach pojawiają się jajka, wędliny, a także wielkanocne wypieki: mazurki oraz babki drożdżowe. Stoły ponadto dekoruje się zielonymi gałązkami bukszpanu oraz pierwszymi wiosennymi kwiatami.
Spożywając śniadanie wielkanocne w gronie rodzinnym wyrażamy swoją radość ze zmartwychwstania Chrystusa, a także nadzieję, że kiedyś wszyscy spotkamy się na uczcie w niebie. W niektórych domach ponadto w tym dniu jest praktykowany zwyczaj obdarowywania się drobnymi upominkami, tak zwanymi zajączkami. Rodzice przed dziećmi chowają też koszyczki ze słodyczami, które stanowią wielkanocne prezenty.
Przygotowując wielkanocne śniadanie lub uroczystą kolację w Wielką Sobotę, warto zadbać o to, by w trakcie takiego posiłku panowała wyjątkowa i podniosła atmosfera. Stół można udekorować gałązkami bukszpanu, ale może też na nim pojawić się okolicznościowa dekoracja z cukrowym barankiem czy kolorowymi pisankami w roli głównej.