Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc?

Pyszna biała kiełbasa pieczona z cebulą lub boczkiem

Zapewne wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie świąt wielkanocnych bez klasycznego żurku. Chociaż żur można podawać z dodatkiem jajka czy ziemniaków, to jednak wiele osób serwuje żurek z białą kiełbasą. Pieczona biała kiełbasa z cebulą lub boczkiem także może stanowić samodzielne danie, które znakomicie sprawdzi się na wielkanocne śniadanie.

Biała kiełbasa to bez wątpienia jedna z najbardziej rozpowszechnionych potraw polskiej kuchni wielkanocnej. Aby jednak była smaczna, musi zostać właściwie przyrządzona. Najprostszym sposobem na przygotowanie pysznej białej kiełbasy jest jej usmażenie. Wiele osób obawia się, że przyrządzona w ten sposób biała kiełbasa będzie tłusta i niezdrowa, a tymczasem wystarczy poznać kilka prostych wskazówek, by potrawa ta nie ociekała tłuszczem.

Do przygotowania wielkanocnej białej kiełbasy z cebulą lub boczkiem będziemy potrzebować: pół kilograma białej kiełbasy, sto mililitrów bulionu warzywnego, dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, ziarna jałowca, trzy cebule (lub boczek), dwie łyżki oleju, łyżkę mąki, pieprz, sól oraz łyżkę octu winnego.

Kiełbasę należy włożyć do rondla, zalać bulionem i poddusić przez kilkanaście minut. Następnie rozgrzewamy olej na patelni – pamiętajmy, że olej powinien być dość dokładnie rozgrzany, ponieważ jeśli kiełbasę włożymy na olej lekko chłodny, wówczas nie tylko straci ona swój smak i aromat, ale jednocześnie będzie ociekała tłuszczem. Kiełbasę po podduszeniu lekko rumienimy z obu stron na patelni, następnie dodajemy cebulę.

Jeśli chcemy mieć pewność, że przyrządzona przez nas wielkanocna biała kiełbasa nie będzie niedopieczona, wówczas warto wcześniej nakłuć ją w kilku miejscach. Z taką kiełbasą dobrze komponować się będzie nie tylko biała czy czerwona cebula, ale również czosnek, więc śmiało można dodać kilka jego ząbków do potrawy.

Kiedy podsmażymy już kiełbasę, wówczas należy przygotować lekko rumianą zasmażkę. Na rozgrzanej patelni łączymy olej z mąką, delikatnie mieszając. Zasmażkę należy rozprowadzić szklanką wody pozostałej z gotowania kiełbasy. Powstały sos należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz szczyptą cukru. Można również dodać odrobinę octu. Z białą kiełbasą doskonale harmonizują także zioła – dlatego danie to można podawać na przykład z majerankiem, który idealnie podkreśli smak i aromat kiełbasy.

Istnieje kilka sposobów na przyrządzenie wielkanocnej białej kiełbasy, gdyż poza smażeniem, można również ją ugotować lub zapiec w piekarniku. Można ją gotować zarówno z bulionem, jak i oddzielnie. Tak przygotowana biała kiełbasa będzie też stanowić znakomity dodatek do wielkanocnego żurku.