Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak serwować produkty z koszyczka ze święconką?

Jak podać pokarmy ze święconki?

Pięknym zwyczajem związanym ze śniadaniem wielkanocnym jest nie tylko dzielenie się jajkiem, ale także podawanie produktów z koszyczka. Pokarmy te święcone są w Wielką Sobotę, a następnie są one wspólnie spożywane podczas wielkanocnego śniadania w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego. Zanim jednak zasiądziemy do tak uroczystego posiłku, warto wiedzieć, jak udekorować stół i w jaki sposób najlepiej podać pokarmy ze święconki.

Stół powinien być przede wszystkim nakryty śnieżnobiałym obrusem. Jeśli chcemy podkreślić wiosenny nastrój, wówczas na stole obok produktów z koszyczka może też znaleźć się piękna kompozycja kwiatowa, na przykład z hiacyntów czy tulipanów. Można również udekorować stół zielonymi gałązkami bukszpanu, który często wykorzystuje się także do przyozdabiania wielkanocnego koszyczka.

Obok bukietu kwiatów na stole może też pojawić się dekoracja okolicznościowa. Może to być na przykład wielkanocny baranek z czerwoną chorągiewka, który jest symbolem zmartwychwstania Chrystusa. Do przygotowania takiej dekoracji możemy też wykorzystać inne elementy, takie jak chociażby żółte kurczaczki czy kolorowe pisanki. Takie ozdoby szczególnie ładnie będą prezentować się w połączeniu z zielonym bukszpanem lub z samodzielnie wyhodowaną rzeżuchą.

Jeśli stół nakryjemy już obrusem i postawimy na nim dekorację wielkanocną, wówczas możemy przystąpić do podania pokarmów ze święconki. Wszystkie pobłogosławione pokarmy najlepiej jest wyłożyć na talerze, aby każdy, kto zasiądzie z nami przy stole, miał do nich swobodny dostęp. Na talerzach mogą znaleźć się takie produkty, jak: chlebek z koszyczka, jajka, wędliny, a także wielkanocne wypieki – babka drożdżowa.

Pokarmy z koszyczka można podać także na półmiskach – najlepiej sprawdzą się szklane naczynia. Na stole ponadto mogą pojawić się pokarmy, które nie zostały poświęcone w trakcie Wielkiej Soboty, ale które także przygotowaliśmy do spożycia. Mogą to być różnego rodzaju sałatki jarzynowe, owoce, pasztety oraz napoje.

Podając jajka na talerzach, warto też pamiętać, że na stole nie może zabraknąć soli oraz chrzanu. Produkty te stanowią ważne symbole: jajka symbolizują triumf nad śmiercią, chrzan to przede wszystkim oznaka ludzkiej krzepy, natomiast sól to symbol prostoty życia – jej celem jest także ochrona pokarmów przed zepsuciem się. Równie ważny na wielkanocnym stole jest chleb, który jest święcony na pamiątkę przemiany, która dokonała się w czasie Wielkiego Czwartku.

Śniadanie wielkanocne zgodnie z tradycją powinno rozpocząć się od modlitwy, po której następuje wspólne podzielenie się jajkiem oraz złożenie sobie życzeń. Gospodarz domu powinien złożyć życzenia gościom i domownikom, niezależnie od życzeń indywidualnych.