Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pomysły na pyszne wielkanocne galaretki

Inspiracje do zrobienia galaretek i terriny

Przy świątecznym stole oprócz tradycyjnego żurku i pieczonej białej kiełbasy nie może zabraknąć także innych smakołyków. Obok jajek i warzywnych sałatek często serwuje się także pyszne galarety i terriny. Mogą to być galaretki mięsne oraz warzywne, które znakomicie będą smakować przede wszystkim ze świeżym i chrupiącym chlebem domowej roboty.

Inspiracją do zrobienia wielkanocnej galaretki może być przepis na galaretę mięsną. Do jej wykonania będziemy potrzebować trzy łyżki żelatyny, dwie szklanki wywaru mięsnego, dwadzieścia pięć dekagramów pieczeni wołowej, dwa jajka ugotowane na twardo, łyżkę sosu sojowego, kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny, sól, pieprz oraz natkę zielonej pietruszki.

Żelatynę należy dokładnie wymieszać z dodatkiem ciepłego wywaru. Pieczeń oraz obrane jajka kroimy w kostkę, przekładamy do salaterki i mieszamy. Resztę wywaru należy zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, doprawić do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zimnym wywarem zalewamy mięso i jajka w salaterce. Odstawiamy do stężenia. Wielkanocna galaretka mięsna będzie gotowa do spożycia po kilku godzinach – wtedy można wyjąć ją na talerz i udekorować.

Na wielkanocnym stole może pojawić się także pyszna terrina z kurczaka, która wcale nie jest tak trudna w przygotowaniu, jak może nam się pozornie wydawać. Ten wielkanocny przysmak przyrządzimy z: kurczaka upieczonego na grillu, rzodkiewek, ogórków konserwowych, dwóch jajek ugotowanych na twardo, dwóch pomidorów, pięciu łyżeczek żelatyny, dwóch szklanek bulionu drobiowego, kieliszka białego wytrawnego wina, soli oraz pieprzu.

Kurczaka obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Rzodkiewki, ogórki konserwowe, jajka i pomidory kroimy na małe cząstki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie, studzimy i dolewamy białe wytrawne wino. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

Małą formę (na przykład keksową) należy starannie schłodzić, a następnie wlać kilka łyżek zimnej galarety. Gdy zacznie tężeć, na środku układamy rzodkiewki, ogórki i pomidory. Zalewamy cienką warstwą galarety, wkładamy część kawałków mięsa z kurczaka, ponownie przykrywamy warzywami i zalewamy galaretką.

Wielkanocną terrinę z kurczaka po przygotowaniu należy wstawić do lodówki. Resztę mięsna można wymieszać z posiekaną drobno cebulą, ułożyć na wierzchu i zalać galaretą. Potrawę pozostawiamy w lodówce aż do całkowitego stężenia.