Łatwe jajka z kolorowymi pastami

W trakcie uroczystego wielkanocnego śniadania na stole obowiązkowo muszą pojawić się jajka, które stanowią jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Zgodnie ze znanym zwyczajem związanym ze śniadaniem wielkanocnym jajkiem należy podzielić się w czasie śniadania spożywanego w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego i złożyć sobie życzenia.

Potrawy z jajek na wielkanocnym stole mogą pojawić się pod różnymi postaciami. Jeśli chcemy podać jajka w dość oryginalny sposób, wówczas możemy sięgnąć po kolorowe pasty, które sprawią, że jajka zyskają zupełnie nowy smak, a ponadto będą ciekawie się prezentować obok innych dań. W ten sposób można przyrządzić jajka z pastą łososiową, chrzanową, groszkową, pieczarkową czy na przykład jajka z dodatkiem oliwek.

Jajka z pastą łososiową czy pieczarkową przyrządza się stosunkowo szybko, a cały sekret tkwi oczywiście w przygotowaniu smacznej pasty. Pastę łososiową przyrządzimy z czterech plasterków wędzonego łososia, dwustu gramów twarożku domowego, młodej cebuli, koperku (można również sięgnąć po szczypiorek), soli oraz pieprzu. Ponadto potrzebne będą jajka ugotowane na twardo.

Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Młodą cebulę siekamy razem z koperkiem lub szczypiorkiem. Plastry wędzonego łososia kroimy na wąskie paseczki. Wszystkie składniki następnie łączymy z twarożkiem i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotową pastą łososiową faszerujemy jajka. Jajka z pastą z łososia można serwować zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

Równie szybka i prosta w wykonaniu jest pasta groszkowa. Przygotujemy ją z dziesięciu dekagramów mrożonego groszku (można również sięgnąć po groszek z puszki), z dwóch-trzech ząbków czosnku oraz ze świeżych ziół: bazylii lub natki pietruszki (może być także szczypiorek).

Groszek odcedzamy, a następnie miksujemy razem z dodatkiem natki pietruszki lub bazylii. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli pasta będzie mieć zbyt gęstą konsystencję, wówczas można dodać odrobinę wody. Jajka z zieloną pastą groszkową będą znakomicie smakować z dodatkiem świeżego pieczywa.

Na wielkanocnym stole mogą ponadto pojawić się smaczne jajka z dodatkiem pasty chrzanowej, zwłaszcza, że chrzan symbolizuje krzepę i ludzką siłę. Taką pastę przyrządzimy z dwóch korzeni chrzanu, dwóch jajek ugotowanych na twardo, kilku łyżek gęstej śmietany, soli, cukru oraz z jednej łyżeczki białego octu winnego.

Umyte korzenie należy dokładnie zetrzeć, a następnie połączyć ze śmietaną. Do pasty dodajemy pokrojone w kostkę jajka, ocet, a na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajka z pastą chrzanową można spożywać jako zakąskę lub jako samodzielne danie.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 18135 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/latwe-jajka-z-kolorowymi-pastami/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/functions.php(3783): ob_end_flush() #2 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435