W trakcie uroczystego wielkanocnego śniadania na stole obowiązkowo muszą pojawić się jajka, które stanowią jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Zgodnie ze znanym zwyczajem związanym ze śniadaniem wielkanocnym jajkiem należy podzielić się w czasie śniadania spożywanego w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego i złożyć sobie życzenia.
Potrawy z jajek na wielkanocnym stole mogą pojawić się pod różnymi postaciami. Jeśli chcemy podać jajka w dość oryginalny sposób, wówczas możemy sięgnąć po kolorowe pasty, które sprawią, że jajka zyskają zupełnie nowy smak, a ponadto będą ciekawie się prezentować obok innych dań. W ten sposób można przyrządzić jajka z pastą łososiową, chrzanową, groszkową, pieczarkową czy na przykład jajka z dodatkiem oliwek.
Jajka z pastą łososiową czy pieczarkową przyrządza się stosunkowo szybko, a cały sekret tkwi oczywiście w przygotowaniu smacznej pasty. Pastę łososiową przyrządzimy z czterech plasterków wędzonego łososia, dwustu gramów twarożku domowego, młodej cebuli, koperku (można również sięgnąć po szczypiorek), soli oraz pieprzu. Ponadto potrzebne będą jajka ugotowane na twardo.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Młodą cebulę siekamy razem z koperkiem lub szczypiorkiem. Plastry wędzonego łososia kroimy na wąskie paseczki. Wszystkie składniki następnie łączymy z twarożkiem i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotową pastą łososiową faszerujemy jajka. Jajka z pastą z łososia można serwować zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
Równie szybka i prosta w wykonaniu jest pasta groszkowa. Przygotujemy ją z dziesięciu dekagramów mrożonego groszku (można również sięgnąć po groszek z puszki), z dwóch-trzech ząbków czosnku oraz ze świeżych ziół: bazylii lub natki pietruszki (może być także szczypiorek).
Groszek odcedzamy, a następnie miksujemy razem z dodatkiem natki pietruszki lub bazylii. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli pasta będzie mieć zbyt gęstą konsystencję, wówczas można dodać odrobinę wody. Jajka z zieloną pastą groszkową będą znakomicie smakować z dodatkiem świeżego pieczywa.
Na wielkanocnym stole mogą ponadto pojawić się smaczne jajka z dodatkiem pasty chrzanowej, zwłaszcza, że chrzan symbolizuje krzepę i ludzką siłę. Taką pastę przyrządzimy z dwóch korzeni chrzanu, dwóch jajek ugotowanych na twardo, kilku łyżek gęstej śmietany, soli, cukru oraz z jednej łyżeczki białego octu winnego.
Umyte korzenie należy dokładnie zetrzeć, a następnie połączyć ze śmietaną. Do pasty dodajemy pokrojone w kostkę jajka, ocet, a na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajka z pastą chrzanową można spożywać jako zakąskę lub jako samodzielne danie.