Jedną z najczęściej podawanych zup na wielkanocnym stole jest bez wątpienia klasyczny żurek. Potrawa ta wyśmienicie smakuje z dodatkiem jajka, ale tradycyjny żurek nie może obejść się również bez domowego chleba. Dlatego już na kilka dni przed Niedzielą Wielkanocną, warto zadbać o przygotowanie zakwasu, na bazie którego upieczemy pyszny chlebek do żurku i koszyczka.
Chleb jest jednym z ważniejszych produktów w wielkanocnym koszyczku, a święci się go na pamiątkę rozmnożenia chleba przez Chrystusa i nakarmienia nim słuchających Go ludzi. Pieczywo jest symbolem Jezusa, dlatego z całą pewnością nie może go zabraknąć w koszyczku, który będziemy przygotowywać do święcenia w Wielką Sobotę.
Z okazji świąt wielkanocnych najwięcej gospodyń domowych przygotowuje domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie, który znakomicie sprawdzi się zarówno do koszyczka, jak i następnie jako dodatek do klasycznego żurku. Taki chleb powinien mieć miękki, sprężysty środek, a także mocno chrupiącą skórę, więc musi być dobrze wypieczony.
Do przygotowania domowego chlebka do żurku i koszyczka będziemy potrzebować zaczyn zakwasowy, który przyrządzimy z: stu gramów płynnego zakwasu żytniego razowego, trzydziestu gramów wody oraz ze stu dwudziestu gramów białej mąki pszennej chlebowej. Składniki zaczynu należy dobrze ze sobą wymieszać, a następnie umieścić w misce, szczelnie przykrywając i pozostawić na około trzy-cztery godziny do wyrośnięcia. Zaczyn następnie należy przechowywać w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Następnego dnia, zanim przystąpimy do przygotowywania ciasta chlebowego, należy wyjąć zaczyn i pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki zaczynu następnie trzeba połączyć z następującymi składnikami: dwie łyżeczki soli, pięćset siedemdziesiąt gramów mąki białej pszennej chlebowej oraz ze szklanką wody.
Ciasto wykładamy na stół i zagniatamy – powinno być delikatnie lepkie oraz ścisłe. Pozostawiamy na cztery godziny do wyrośnięcia, a następnie zwijamy na dwie części w owalne bochenki. Bochenki przekładamy na blachę wysypaną mąką (chlebkom można dodatkowo ponacinać wierzch).
Domowy chlebek do żurku i koszyczka należy piec przez około dziesięć-piętnaście minut w temperaturze dwustu sześćdziesięciu stopni Celsjusza. Następnie chleby odwracamy o sto osiemdziesiąt stopni, zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze przez około dwadzieścia-dwadzieścia pięć minut. Bochenki po stuknięciu od spodu powinny być głuche. Gdy chlebki będą już gotowe, należy wystudzić je na kratce.