Przepis na domowy chlebek do żurku i koszyczka

Jedną z najczęściej podawanych zup na wielkanocnym stole jest bez wątpienia klasyczny żurek. Potrawa ta wyśmienicie smakuje z dodatkiem jajka, ale tradycyjny żurek nie może obejść się również bez domowego chleba. Dlatego już na kilka dni przed Niedzielą Wielkanocną, warto zadbać o przygotowanie zakwasu, na bazie którego upieczemy pyszny chlebek do żurku i koszyczka.

Chleb jest jednym z ważniejszych produktów w wielkanocnym koszyczku, a święci się go na pamiątkę rozmnożenia chleba przez Chrystusa i nakarmienia nim słuchających Go ludzi. Pieczywo jest symbolem Jezusa, dlatego z całą pewnością nie może go zabraknąć w koszyczku, który będziemy przygotowywać do święcenia w Wielką Sobotę.

Z okazji świąt wielkanocnych najwięcej gospodyń domowych przygotowuje domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie, który znakomicie sprawdzi się zarówno do koszyczka, jak i następnie jako dodatek do klasycznego żurku. Taki chleb powinien mieć miękki, sprężysty środek, a także mocno chrupiącą skórę, więc musi być dobrze wypieczony.

Do przygotowania domowego chlebka do żurku i koszyczka będziemy potrzebować zaczyn zakwasowy, który przyrządzimy z: stu gramów płynnego zakwasu żytniego razowego, trzydziestu gramów wody oraz ze stu dwudziestu gramów białej mąki pszennej chlebowej. Składniki zaczynu należy dobrze ze sobą wymieszać, a następnie umieścić w misce, szczelnie przykrywając i pozostawić na około trzy-cztery godziny do wyrośnięcia. Zaczyn następnie należy przechowywać w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Następnego dnia, zanim przystąpimy do przygotowywania ciasta chlebowego, należy wyjąć zaczyn i pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki zaczynu następnie trzeba połączyć z następującymi składnikami: dwie łyżeczki soli, pięćset siedemdziesiąt gramów mąki białej pszennej chlebowej oraz ze szklanką wody.

Ciasto wykładamy na stół i zagniatamy – powinno być delikatnie lepkie oraz ścisłe. Pozostawiamy na cztery godziny do wyrośnięcia, a następnie zwijamy na dwie części w owalne bochenki. Bochenki przekładamy na blachę wysypaną mąką (chlebkom można dodatkowo ponacinać wierzch).

Domowy chlebek do żurku i koszyczka należy piec przez około dziesięć-piętnaście minut w temperaturze dwustu sześćdziesięciu stopni Celsjusza. Następnie chleby odwracamy o sto osiemdziesiąt stopni, zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze przez około dwadzieścia-dwadzieścia pięć minut. Bochenki po stuknięciu od spodu powinny być głuche. Gdy chlebki będą już gotowe, należy wystudzić je na kratce.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17895 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/przepis-na-domowy-chlebek-do-zurku-i-koszyczka/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/functions.php(3783): ob_end_flush() #2 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435